Vztah cholesterolu a vlákniny
V již
dříve publikovaném článku o vláknině (zde), jste se mohli dočíst o vlivu
vlákniny na hladinu cholesterolu, vlivu na snižování incidence rakoviny
tlustého střeva atd…
Zde,
když již známe některá další fakta o cholesterolu je jeho vztah s vlákninou
ještě jasnější. Vláknina (nesolubilní) je schopná vázat žlučové kyseliny.
Žlučové kyseliny se v nepřítomnosti vlákniny z velké části zpětně
resorbují do krve, jsou vychytány játry a znovu použity. Nicméně to se v přítomnosti
vlákniny děje v mnohem menší míře.
Většina žlučových kyselin je tak zachycena na vláknině, a tyto molekuly nemohou
být znovu použity. Časem (v průběhu jednoho dne) by játrům vznikl velmi
akutní nedostatek žlučových kyselin, který by znamenal obrovský problém s trávením
tuků (jednoduše bychom nemohli trávit tuky). Játra tedy musí umět žlučové
kyseliny vyrobit. Játra jsou schopná vyslat do krve HDL, které „přivezou“
cholesterol, který je v játrech oxidován na primární žlučové kyseliny. Pokud máme zvýšené ztráty žlučových
kyselin (což díky vláknině máme), pak se musí zákonitě zvýšit spotřeba
cholesterolu v játrech, a tak se i zvyšuje hladina „hodného“ cholesterolu.
Z toho jasně vyplývá, proč vláknina
účinně snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Navíc víme, že vláknina neumožňuje další oxidace žlučových kyselin v tlustém střevu, a tak zabraňuje vzniku sekundárních žlučových kyselin, které jsou podezřelé z karcinogenity. Tím pádem se velmi snižuje pravděpodobnost vzniku rakoviny tlustého střeva, a tak zařaďte do svého jídelníčku vlákninu! Má to smysl! :)
0 komentářů:
Okomentovat