Gon Diovanni

Blog již není aktualizován. JEHO OBSAH BYL PŘESUNUT NA NOVÝ BLOG: GONDIOVANNIS.BLOGSPOT.CZ , na němž budou opět přidávány nové příspěvky. Doučování pro mediky lze i nadále domluvit na mailu vojtechpetr91@gmail.com. Nabídka STÁLE PLATÍ!

Ethanol i methanol jsou si velmi podobné, čehož využívá i terapie otravy methanolem

Ethanol je primární alkohol. Pro lidské tělo je cizorodou látkou a a tělo s ním také tak zachází. Pracuje s lihem jako s jedem. Jedy jsou v těle obvykle odstraňovány v játrech, která také zvýšeným příjmem ethanolu nejvíce trpí.

Ethanol je vystaven působení enzymu alkohol dehydrogenáza, která ethanol oxiduje na acetaldehyd (ethanal), který je posléze měněn na acetát. Tyto reakce v konečném důsledku produkují značné množství energie, proto alkoholici (především těžké případy) nemají hlad.

Ukázalo se, že alkohol dehydrogenáza je enzym, který nebyl v základní výbavě člověka. Existují totiž uzavřené skupiny lidí na Zemi, které se s alkoholem během evoluce do styku nedostaly, a tak alkohol dehydrogenázu vůbec nemají.

V nedávné době jsme se setkali s tím, že do alkoholických nápojů byl v nadlimitním množství přimícháván methanol, což mnohdy vedlo k úmrtí takto intoxikovaných osob.

Methanol je také primární alkohol. Má o jednu skupinu méně než ethanol. Jinak je strukturně stejný. Methanol (stejně jako ethanol) je hydrofilní molekula. Je tedy rozpustný ve vodě, a tak se může bez problémů vylučovat močí. 

Methanol je také vystaven působení alkohol dehydrogenázy. Ta z methanolu vytváří nebezpečný formaldehyd, což je silný jed. Formaldehyd působí například na zrakový nerv, což může vést a vede k oslepnutí. Zásadní fakt je, že methanol jako takový je v podstatě neškodný a pokud by v těle nebyla alkohol dehydrogenáza, která by jej přeměnila na formaldehyd, vyloučil by se z těla močí, aniž by byl organismus závažným způsobem poškozen. Na tomto faktu stojí terapie otravy methanolem (vizte níže).

A na jakém principu tedy spočívá terapie otravy methanolem?

Mechanismus léčby tkví ve vypití ethanolu. Methanol je totiž metabolizován stejným enzymem jako ethanol. (tedy alkohol dehydrogenázou). Alkohol dehydrogenáza byla vyrobena organismem na obranu proti ethanolu, proto je pro něj prostorově lépe uspořádána. Čili pokud dáte alkohol dehydrogenáze na výběr ethanol a methanol, "vybere" si ethanol. Množství tohoto enzymu v buňkách ale není nekonečné. Celý trik je tedy v tom, že my vpravíme do těla ethanol, který obsadí většinu molekul enzymu. Tím pádem nezbyde žádná molekula, která by mohla methanol zpracovat. Ten se tedy nemůže přeměňovat na nebezpečný formaldehyd a je vyloučen jako neškodný methanol močí z těla ven.

Tento trik se nepoužívá jen u methanolu, ale například i u otrav fridexem (obsahuje alkoholy)

0 komentářů:

Okomentovat